El passat dissabte 1 de juny es va celebrar la quarta edició de la mostra de balls Per Sant Onofre ballem a la Plaça 2024, dins de les celebracions del desè aniversari de la creació d’Algadins Grup de Danses. Va ser una vesprada inoblidable en la qual vam comptar amb la participació del Grup Castelló - Associació d’Estudis Tradicionals de la ciutat de Castelló de la Plana.

El Grup Castelló és el grup més antic de la ciutat de Castelló, amb més de 70 anys de trajectòria, i té un llarg historial de recuperació i revalorització de balls i danses de les comarques del nord. A més, han fet gravacions de moltes peces del patrimoni popular castellonenc i són un pilar fonamental de la vida cultural de la capital de La Plana. Fruit del seu treball de camp, s’han pogut recuperar danses que estaven condemnades a l’oblit, com ara la Dansa del Pastor de La Pobleta, de la qual ben prompte es presentarà un vídeo amb molt de material interessantíssim i que, de ben segur, es ballarà per tercera vegada al Sexenni de Morella. El més important per a nosaltres és que són uns grans amics amb els qui ens uneixen forts lligams sentimentals, ja que gràcies a ells, fa gairebé 10 anys, vam decidir pujar a un escenari, i cada primavera ens conviden a ballar amb ells a la cavalcada del Pregó de les festes de la Magdalena.

El Grup Castelló va oferir unes pinzellades del seu ric repertori de balls i cançons que delectaren tot el públic congregat a la Plaça Major d’Algemesí. Entre les peces interpretades es van incloure “El Prim de Figueroles”, “El Bolero de Castelló” i “Les Marineries de Castelló”, finalitzant amb “La Jota de Castelló”, amb la qual van convidar a ballar els nostres companys Vicent i Jordi, antics integrants del Grup Castelló.

Per la seua banda, Algadins Grup de Danses va interpretar “La Cebera”, “L’U de la Pobla de Duc”, “El Bolero Algadins”, “Les Seguidilles de les Fadrines”, “El Fandango Pla d’Alcoi”, “El Bolero Vell d’Algemesí”, “La Malaguenya de Sant Gabriel”, “La Jota del Barranc” i “El Fandango Nou d’Algemesí”.

Algadins Grup de Danses va agrair el suport de la rondalla Adesiara Fandanguers, que ens ha acompanyat des dels inicis fins al dia de hui, quan finalment emprenem camins diferents. Amb esta actuació, Algadins Grup de Danses va presentar formalment al poble d’Algemesí els joves membres de la recentment creada Rondalla Algadins, que ens acompanyaran a partir d’ara.

La vetllada va finalitzar amb la interpretació de “La Jota del Barranc” a càrrec de la Rondalla Algadins, ballada a l’estil lliure per parelles mixtes d’ambdós grups.